Szybki makowiec z masy makowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto, które piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale często również w ciągu roku. Dlaczego? Ponieważ uwielbiam wilgotny makowiec. I to ciasto właśnie takie jest! Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje mało czasu oraz długo zachowuje swoją świeżość.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 26 cm lub forma 21 x 25 cm)
    Ciasto:
    1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
    6 jajek
    150g cukru pudru
    150g masła/margaryny
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka maki pszennej
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80g rodzynek
    50g wiórków kokosowych
    1 szczypta soli
    Lukier mleczny:
    150g cukru pudru
    3-4 łyżki mleka
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Szybki makowiec z masy makowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Białka z solą ubić na sztywną pianę.
    Żółtka z cukrem oraz masłem utrzeć na puszystą masę i następnie połączyć z resztą składników.
    Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek.
    Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 50 minut w 180 stopniach.
    Lukier.
    Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki oraz dokładnie utrzeć z cukrem.
    Ostudzone ciasto posmarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia.
    (Pamiętajcie, że ozdoby kładziemy na świeży lukier, aby dobrze się trzymały.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować