makowiec drożdżowy

0 (0 ocen)

makowiec jest wilgotny a ciasto puszyste...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka tortowa 3 szklanki, drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, żółtka 2 sztuki, jajka 2 sztuki, cukier 12 łyżek, masło 12,5 dag, skórka z cytryny 1 łyżeczka, sól - szczypta, masa makowa 800 gram/puszka, polewa: - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżki mleka, łyżka mąki i zostawić do wyrośniecia - wsypać do zaczynu mąkę, mleko, stopione letnie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny, żółtka i jajka - w robocie hakiem wyrabiać z 10 minut i zostawić do wyrośnięcia
  • etap 2. ciasto wyrośnięte kilka razy zamieszać hakiem i dać na stolnicę obsypaną mąką - podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na 2 cm grubości nie duże placki - rozsmarować część masy makowej i ciasno zawinąć
  • etap 3. keksówki 22 cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru+1 łyżeczka śmietany gęstej i ciut soku z cytryny: wymieszać na dość gęsty lukier - posypać kolorową posypką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować