Ciastka brownie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowe słodkości:)

  • 60 min

Składniki:


  • • 100 g kaszy jaglanej
    • 3 łyżki oleju kokosowego
    • 5 łyżek surowego kakao
    • 100 g gorzkiej czekolady ( w kąpieli wodnej)
    • 25 g gorzkiej czekolady (do posiekania)
    • 8 daktyli wypestkowanych
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • ziarenka z 1 laski wanilii
    • 50 g mielonego lnu
    • 50 g dowolnej mąki z orzechów lub nasion (może być kokosowa, z laskowych, z włoskich, dyniowa, słonecznikowa, etc.)
    • 2 banany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy (tu: 1,5 kubka wody na 0,5 kubka kaszy). Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • 2. Kaszę, olej kokosowy i wypestkowane daktyle zmiksuj na krem.
  • 3. Czekoladę (100 g) rozpuść w kąpieli wodnej (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody).
  • 4. W robocie kuchennym zmiksuj powstały krem z kaszy (pkt 2), kakao, rozpuszczoną czekoladę, cynamon, anyż, wanilię, len, mąkę i rozgniecione na papkę banany. Miksuj, aż uzyskasz gładkie, wilgotne i lepkie ciasto.
  • 5. Dorzuć posiekaną czekoladę (25 g) i mieszaj jeszcze ok. 1-2 minuty.
  • 6. Odstaw ciasto na pół godziny, by lekko zgęstniało i przeschło.
  • 7. Formuj w dłoniach ciastka: kulki wielkości czekoladowych trufli układaj – lekko je rozpłaszczając – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Porady

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 24 ciastek – w zależności od wielkości, w jakiej będziesz je formować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować