Ciasto bożonarodzeniowe, potrójnie makowe. Ciasto z makiem z masą makową i bezą też makową. Ciasto z masą serowo-jogurtową wyszło bardzo dobre.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO MAKOWE :
-200 g. masła
-250 g. serka mascarpone
-3 jajka
-150 g. cukru
-350 g. mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g. mielonego maku
-olejek pomarańczowy
DO POSMAROWANIA:
-410 g. dżemu wiśniowego
MASA MAKOWA:
-850 g. masy makowej z puszki
-200 g. suchego mielonego maku
MASA SEROWO-JOGURTOWA:
-500 g. sera z wiaderka
-800 g. jogurtu greckiego
-250 g. cukru
-5 żółtek
-250 ml. śmietanki 36 %
-3 budynie śmietankowe
BEZA MAKOWA:
-5 białek
-150 g. cukru
-200 g. suchego mielonego maku
-1 budyń śmietankowy
-1/3 szklanki oleju
LUKIER CYTRYNOWY:
-150 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-trochę gorącej wody
Ciasto mako-serowiec z bezą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Zmiksować masło, serek, jajka z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać mak, olejek i zmiksować. Za pomocą dwóch łyżek poukładać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować.
2.Posmarować dżemem. Można powidłami, ale dżem rozluźnił spód ciasta, że nie był suchy tylko wilgotny.
3.masa makowa- Masę rozmieszać z makiem suchym i porozkładać kupkami na ciasto w blaszce. Nie rozsmarowywać, będzie ładniejszy efekt.
4.masa serowo-jogurtowa- Żółtka zmiksować z cukrem, potem serem i jogurtem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy i zmiksować. Porozlewać równomiernie po masie makowej ale nie rozsmarowywać.
5.beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń i dodać mak. Delikatnie wymieszać łopatką a na koniec wmieszać olej. Ale nie mieszać długo, żeby beza nie opadła. Porozkładać kupkami za pomocą dwóch łyżek równomiernie po całej blaszce. Też nie rozsmarowywać.
6.Piec ok.70 min. w 175*C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno beza brązowieje.
7.lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego makowca.
8.To moje tegoroczne świąteczne wypieki:
piernik kasztelański: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swiateczny-piernik-kasztelanski
sernik z brzoskwiniami: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-z-brzoskwiniami-i-kruszonka-3
delicja z serem i jabłkami, ale z 1 warstwą serową : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/delicja-z-serem-i-jablkami-1
i ten makowiec.
Komentarze