Ciasto mako-serowiec z bezą makową

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto bożonarodzeniowe, potrójnie makowe. Ciasto z makiem z masą makową i bezą też makową. Ciasto z masą serowo-jogurtową wyszło bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO MAKOWE :
    -200 g. masła
    -250 g. serka mascarpone
    -3 jajka
    -150 g. cukru
    -350 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g. mielonego maku
    -olejek pomarańczowy

    DO POSMAROWANIA:
    -410 g. dżemu wiśniowego

    MASA MAKOWA:
    -850 g. masy makowej z puszki
    -200 g. suchego mielonego maku

    MASA SEROWO-JOGURTOWA:
    -500 g. sera z wiaderka
    -800 g. jogurtu greckiego
    -250 g. cukru
    -5 żółtek
    -250 ml. śmietanki 36 %
    -3 budynie śmietankowe

    BEZA MAKOWA:
    -5 białek
    -150 g. cukru
    -200 g. suchego mielonego maku
    -1 budyń śmietankowy
    -1/3 szklanki oleju

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -trochę gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto mako-serowiec z bezą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto mako-serowiec z bezą makową 1. ciasto- Zmiksować masło, serek, jajka z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać mak, olejek i zmiksować. Za pomocą dwóch łyżek poukładać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować.
  • Ciasto mako-serowiec z bezą makową 2. Posmarować dżemem. Można powidłami, ale dżem rozluźnił spód ciasta, że nie był suchy tylko wilgotny.
  • Ciasto mako-serowiec z bezą makową 3. masa makowa- Masę rozmieszać z makiem suchym i porozkładać kupkami na ciasto w blaszce. Nie rozsmarowywać, będzie ładniejszy efekt.
  • Ciasto mako-serowiec z bezą makową 4. masa serowo-jogurtowa- Żółtka zmiksować z cukrem, potem serem i jogurtem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy i zmiksować. Porozlewać równomiernie po masie makowej ale nie rozsmarowywać.
  • Ciasto mako-serowiec z bezą makową 5. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń i dodać mak. Delikatnie wymieszać łopatką a na koniec wmieszać olej. Ale nie mieszać długo, żeby beza nie opadła. Porozkładać kupkami za pomocą dwóch łyżek równomiernie po całej blaszce. Też nie rozsmarowywać.
  • Ciasto mako-serowiec z bezą makową 6. Piec ok.70 min. w 175*C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno beza brązowieje.
  • Ciasto mako-serowiec z bezą makową 7. lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego makowca.
  • Ciasto mako-serowiec z bezą makową 8. To moje tegoroczne świąteczne wypieki:
    piernik kasztelański: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swiateczny-piernik-kasztelanski
    sernik z brzoskwiniami: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-z-brzoskwiniami-i-kruszonka-3
    delicja z serem i jabłkami, ale z 1 warstwą serową : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/delicja-z-serem-i-jablkami-1
    i ten makowiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować