Mako- sernik

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dwa w jednym, czyli wszystko dla miłośników sera i makowca :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 3 szkl mąki, 250 g margaryny, 3 łyżki cukru, 4 żółtka,3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 łyżki kakao.
    Masa serowa: 1kg sera 2 krotnie mielonego, lub gotowego na sernik w pojemniku, 1 budyń śmietankowy, 1 szkl cukru, 6 jajek, 10 dkg margaryny.
    1 puszka gotowego maku w puszce.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Mako- sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ja na tę porcję użyłam dużej blachy 30 x42 cm.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki kakao, schlodzić w lodówce.
  • 2. Masa serowa: oddzielić żołtka od białek. Mrgarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym zółtku, do białości. Do utartej masy stopniowo dodawać ser i nadal miksować, miedzy czasie wsypując budyń. Ubić pianę z białek dodając 4 białka, ktore pozostały z kruchego ciasta. Ubitą pianę delikatnie połączyć z masą serową .
  • 3. Piekarnik nagrzac do 190 stopni. Na blachę zetrzeć (na tarce na grubych oczkach) białe ciato. Na ciasto wyłożyć gotowy mak, na mak masę serową, a na górę zetrzeć ciasto kakaowe. Piec ok 50-60 min( zależnie od piekarnika) moj jest bardzo szybki, bo piecze w ok 30 min. Więc staram się przybliżyć czas do podstawowych piekarników.

Porady

Masę serową można podzielić na 2 części jak zrobiłam to ja, do gornej części dodałam odrobinkę czerwonego barwnika sporzywczego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować