250-300 g mielonego mięsa z indyka,
mały brokuł,
ok. 350 g ugotowanego makaronu,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego sera (najlepszy będzie cheddar),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, bazylia, tymianek, papryka ostra i/lub słodka
na sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaronowa zapiekanka z brokułem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso usmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą na małej ilości tłuszczu. Doprawić do smaku, pod koniec smażenia wrzucić drobno posiekany czosnek. Ugotować różyczki brokułu w osolonej wodzie (nie powinny być zupełnie miękkie). Sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Wymieszać sos z mięsem, makaronem i brokułami. Posypać startym serem. Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, do roztopienia sera.
Komentarze