Makaronowa zapiekanka z brokułem i mięsem mielonym

4.49 (165 ocen)

  • 40 min

Jedna z moich ulubionych zapiekanek

  • 40 min

Składniki:

  • dla 3 osób:

    250-300 g mielonego mięsa z indyka,
    mały brokuł,
    ok. 350 g ugotowanego makaronu,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    kilka łyżek startego sera (najlepszy będzie cheddar),
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, bazylia, tymianek, papryka ostra i/lub słodka

    na sos beszamelowy:
    1 i 1/2 szklanki mleka,
    1 i 1/2 łyżki masła,
    1 i 1/2 łyżki mąki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Makaronowa zapiekanka z brokułem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso usmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą na małej ilości tłuszczu. Doprawić do smaku, pod koniec smażenia wrzucić drobno posiekany czosnek. Ugotować różyczki brokułu w osolonej wodzie (nie powinny być zupełnie miękkie). Sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Wymieszać sos z mięsem, makaronem i brokułami. Posypać startym serem. Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, do roztopienia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować