Makaroniki

1 (1 ocen)

  • Średni

Z powodu piekarnika bez termoobiegu beziki nie wyrosły tak jak powinny i nie wyglądają tak ładnie ale mimo tego są przepyszne. Każdemu w domu bardzo smakowały :)

  • Średni

Składniki:


  • - migdały (zmielone): 45 gramów
    - cukier puder: 80 gramów
    - białko: 1 sztuka
    - drobny cukier: 1 łyżka
    - czerwony barwnik (kropla): 1 mililitr
    - zielony barwnik (kropla): 1 mililitr
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Makaroniki Beza

Makaroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sparzone migdały obieramy ze skórki i drobno mielimy.

    Mieszamy je z cukrem pudrem i jeszcze raz mielimy na drobny proszek który później przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach.
  • 2. Białko ubijamy, gdy będzie prawie sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy.

    Białko podzieliłam na 2 części i do każdej dodałam po kropli innego barwnika.

    Dokładnie ale delikatnie mieszamy aby kolor stał się jednolity.
  • Makaroniki 3. Do obu pian dodajemy po połowie migdałowego proszku.

    Delikatnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto.

    Masę nakładamy do rękawów cukierniczych i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe makaroniki.

    Dla ułatwienia wcześniej narysowałam sobie na papierze równe kółka.
  • Makaroniki 4. Według oryginalnego przepisu makaroniki pieczemy około 11 minut w 160 stopniach.

    Z braku takiej opcji piekłam je około 12 minut w 180 stopniach.

    Gdy upieczone makaroniki wystygną przekładamy je dowolnym nadzieniem.

    Ja przełożyłam je konfiturą malinowo-różaną oraz konfiturą ananasową.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować