Makaron ze szpinakiem

5 (2 ocen)

Szybkie i smaczne danie

Składniki:

  • • makaron rurki
    • ok. 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony),
    • 15 dag sera żółtego (startego na grubych oczkach),
    • 3 ząbki czosnku,
    • oliwa z oliwek,
    • 3-4 łyżki śmietany,
    • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron ze szpinakiem 1. 1. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 min aż woda wyparuje(jeśli szpinak jest świeży to musimy go dobrze wypłukać i pokroić ).
    2. Do szpinaku dodać śmietanę cały czas mieszając. Tak przygotowany szpinak dusić jeszcze pod przykryciem przez ok 2 minuty.
    3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    4. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do szpinaku, posypać serem i wymieszać. Zostawić pod przykryciem aby ser się rozpuścił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować