Makaron zapiekany na słodko

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zajmuję się domem, więc gotowanie posiłków dla 4-osobowej rodziny to moje codzienne zajęcie. To danie jest dobrym dodatkiem do kawy.

Składniki:

  • ● 50 dag makaronu wstążki
    ● 20 dag rodzynek
    ● 3 jajka
    ● 1 szklanka cukru
    ● 25 dag niezbyt słonego żółtego sera
    ● 4 jabłka
    ● 2 łyżeczki cynamonu
    ● bułka tarta
    ● margaryna
    ● wiórki kokosowe
    ● łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Makaron zapiekany na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy 15 minut,
    w nieosolonej wodzie z masłem.
    Odcedzamy i hartujemy, przelewając
    zimną wodą. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Jabłka myjemy, obieramy i również
    ścieramy na tarce lub kroimy
    w plasterki.
  • Makaron zapiekany na słodko 2. Cukier mieszamy z cynamonem
    i wsypujemy do zimnego
    makaronu. Następnie dodajemy
    rodzynki, ser i jabłka. Dokładnie
    mieszamy.
  • 3. Surowe jajka sparzamy
    wrzątkiem i rozkłócamy. Dodajemy
    do pozostałych składników.
    Mieszamy starannie
    i wykładamy do wysmarowanego
    margaryną i wysypanego
    bułką tartą naczynia żaroodpornego.
    Posypujemy wiórkami.
    Pieczemy 40 minut w temperaturze
    180 °C. Studzimy
    i wykładamy na tacę.

Porady

● Do zapiekanki można dodać orzechy i owoce kandyzowane. ● Upieczony makaron można posypać cukrem pudrem i waniliowym, podać z bitą śmietaną lub konfiturą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron tagliatelle Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować