Zapiekany pęczak na słodko

0 (0 ocen)

Warto wykorzystać niedoceniany pęczak pszenny nie tylko do świątecznej kutii. Jest pyszny na słodko i na słono. Tutaj w formie zdrowej zapiekanki z serkiem wiejskim, owocami oraz kokosem.

Składniki:

  • 250 g pęczaku pszennego
    2 opakowania serka wiejskiego 5% tł. (2 x 200g)
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka wiórków kokosowych
    400 g drobnych owoców świeżych lub z kompotu (np. morwa czarna)
    masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia Zapiekanki Jajko

Zapiekany pęczak na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany pęczak na słodko 1. Pęczak ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, osączyć i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać serek wiejski, cukier, wiórki kokosowe, wbić jajka.
  • Zapiekany pęczak na słodko 2. Całość wymieszać.
  • Zapiekany pęczak na słodko 3. Formę do zapiekania natłuścić masłem. Spód wyłożyć 1/2 przygotowanej masy. Wierzch przykryć połową owoców.
  • Zapiekany pęczak na słodko 4. Następnie nałożyć pozostałą część masy.
  • Zapiekany pęczak na słodko 5. Jako ostatnią warstwę wyłożyć owoce.
    Zapiekać 30 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Cukier dodany do masy można zastąpić miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować