Zapiekanka ROGOŹNIANKA z jajem i kurkami

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To moja regionalna zapiekanka ,która jest wykonana z dobrodziejstwa z którego słynie mój region. Jest w niej dużo boczku i grzybów kurek. Mój region słynie z hodowli trzody chlewnej, drobiu i lasów. Stąd boczek, jajko i grzyby. Taką zapiekankę może przygotować każdy,bo jest prosta i bardzo syta. Można użyć dowolnych grzybów nawet pieczarek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gramów suchego makaronu,
    400 gramów wędzonego boczku w całości,
    2 cebule,
    400 gramów sera żółtego,
    400 gramów grzybów kurek lub pieczarek,
    sól i pieprz do smaku,
    2 łyżki masła,
    jajko jedno lub więcej, natka pietruszki.
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Jajko sadzone Ser

Zapiekanka rogoźnianka z jajem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie jak podano na opakowaniu. Odsącz z wody i podziel makaron na 3 części. Naczynie do zapiekania wysmaruj jedną łyżką masła, wyłóż 1 porcję makaronu.
  • kurki 2. Grzyby oczyścić,umyć i pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże.
    Na patelni rozgrzać masło,Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić około minuty na maśle. Po minucie dodaj grzyby.
    Kurki smażymy do czasu całkowitego odparowania wody. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem pod koniec smażenia. Studzimy.
  • Zapiekanka 3. Usmażone kurki przekładamy na makaron i posypujemy połową startego sera.
  • makaron 4. Na ser wykładamy kolejną warstwę makaronu.
  • Zapiekanka 5. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę, i smażymy aż cebula się zeszkli. Gotowy boczek wykładamy na makaron.
  • Zapiekanka 6. Wyłóż również makaron i posyp startym serem.
  • zapiekanka 7. Na koniec usmaż jedno lub więcej jaj sadzonych i wyłóż na zapiekankę. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika do 180st.C na 20 minut. Po upieczeniu posyp natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować