Makaron z sosem z fety i migdałów

4.5 (155 ocen)

  • 20 min

Zaskakujące połączenie słonej fety, chrupiących migdałów i aromatycznego cynamonu. Wbrew pozorom całość świetnie komponuje się w oryginalnym sosie do makaronu.

  • 20 min

Składniki:

  • 25-30 dag makaronu – u mnie kolorowe serduszka
    sól
    2 łyżki masła
    5 dag obranych i posiekanych migdałów
    12 dag sera typu feta
    150 ml śmietanki kremówki 30%
    0,5 szklanki bulionu warzywnego – u mnie domowy
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta cynamonu
    świeżo zmielony pieprz
    pestki słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Dania z makaronem

Makaron z sosem z fety i migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
    Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i gorący wymieszać z połową masła.
    Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszony lub pokrojony ser, migdały i po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu.
    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszać aż ser się rozpuści, do uzyskania gładkiej masy.
    Dodać resztę masła i podgrzany bulion, gotować kilka minut aż sos zacznie gęstnieć, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
    Gorący makaron wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze i posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

Porady

Zamiast pestek słonecznika można użyć orzeszków piniowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować