Pozorne lecz bardzo smaczne i syte danie. Na pewno posmakuje nie tylko fanom serów pleśniowych. Warto spróbować! :)
40 min
Składniki:
Składniki:
1 pierś z kurczaka (jeśli danie ma być bezmięsne można pominąć)
1 cebula, posiekana w kostkę
500 g pieczarek, umytych, obranych i pokrojonych w plasterki
200 g śmietany 18%
250 g sera pleśniowego camembert
2 łyżki mąki pszennej
40 g masła
sól i pieprz
przyprawa uniwersalna np. vegeta
1 op. makaronu (np. tagliatelle, rurki, świderki)
Makaron z pieczarkami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojony ser, mieszając do momentu aż się rozpuści. Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Gotowy sos podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Komentarze