Makaron z kurkami i boczkiem w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie i pyszne danie, idealne do przygotowania wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na ugotowanie obiadu :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron 300 gramów
    kurki świeże 200 gramów
    cebula 1 sztuka
    czosnek ząbki 2 sztuki
    boczek wędzony 180 gramów
    masło 82% 2 łyżki
    śmietana 18% 100 gramów
    natka pietruszki 1/2 pęczka
    sól do smaku
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z kurkami i boczkiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od nastawienia wody na makaron, który gotujemy w osolonej wodzie.

    Boczek kroimy w paski i podsmażamy w rondlu. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy cebulę pokrojoną w pół piórka oraz drobno posiekany czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.

    Dokładnie oczyszczone kurki (większe grzyby kroimy na połówki) dodajemy do cebuli i boczku, dodajemy również masło. Solimy i smażyć 5 minut, a następnie wlewamy śmietanę. Dusimy 1-2 minuty. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron.

    Mieszamy i doprawiamy danie dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować