Makaron z kurczakiem w sosie dyniowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, ostrą papryką, curry i ząbkiem czosnku (zgniecionymi przez praskę lub drobno posiekanym). Odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Fileta smażymy na oliwie z oliwek. Należy uważać, żeby nie smażyć zbyt długo, inaczej kurczak będzie zbyt suchy i twardy
Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle.
Dodajemy mleczko kokosowe i bulion. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż dynia zmięknie (ale się nie rozpadnie do końca) i powstanie dość gęsty pomarańczowy sos.
Dodajemy curry, posiekany drobno ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem, na wierzch układamy kawałki kurczaka. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki, parmezanem oraz pestkami dyni.
Smacznego!
Porady
Makaron możemy podać z samym sosem, bez mięsa, smakuje równie dobrze :)
Komentarze