Gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu, robię pesto z fasoli szparagowej i podaję jez makaronem. Danie jest szybkie, łatwe do przygotowania i, co najważniejsze, pyszne.
Składniki:
20 dag fasolki szparagowej żółtej
20 dag fasolki szparagowej zielonej
40 dag grubego makaronu typu rurki, kokardki, kolanka
2 pęczki natki pietruszki
4 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
10 dag ziaren słonecznika
10 dag sera żółtego
Makaron z fasolką i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę oczyszczamy, usuwając twarde końce i łyko, myjemy i gotujemy 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wsypujemy do niej makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Odcedzamy na sicie, przekładamy do miski i zabezpieczamy przed wystygnięciem (np. w ciepłym piekarniku).
2.Przygotowujemy sos pesto: natkę pietruszki myjemy, dokładnie osączamy, przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sól, pieprz, drobno posiekany
obrany czosnek i wszystko razem miksujemy na jednolitą pastę.
3.Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (bez tłuszczu), mieszamy, uważając, by się nie przypaliły. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4.Sos pesto dodajemy do makaronu z fasolką, mieszamy. Rozkładamy na talerzach i posypujemy startym żółtym serem i uprażonym słonecznikiem.
Podajemy na gorąco.
Komentarze