Makaron z fasolką i pesto

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu, robię pesto z fasoli szparagowej i podaję jez makaronem. Danie jest szybkie, łatwe do przygotowania i, co najważniejsze, pyszne.

Składniki:

  • 20 dag fasolki szparagowej żółtej
    20 dag fasolki szparagowej zielonej
    40 dag grubego makaronu typu rurki, kokardki, kolanka
    2 pęczki natki pietruszki
    4 ząbki czosnku
    2-3 łyżki oliwy
    sól, pieprz do smaku
    10 dag ziaren słonecznika
    10 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem

Makaron z fasolką i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę oczyszczamy, usuwając twarde końce i łyko, myjemy i gotujemy 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wsypujemy do niej makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Odcedzamy na sicie, przekładamy do miski i zabezpieczamy przed wystygnięciem (np. w ciepłym piekarniku).
  • Makaron z fasolką i pesto 2. Przygotowujemy sos pesto: natkę pietruszki myjemy, dokładnie osączamy, przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sól, pieprz, drobno posiekany
    obrany czosnek i wszystko razem miksujemy na jednolitą pastę.
  • 3. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (bez tłuszczu), mieszamy, uważając, by się nie przypaliły. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Sos pesto dodajemy do makaronu z fasolką, mieszamy. Rozkładamy na talerzach i posypujemy startym żółtym serem i uprażonym słonecznikiem.
    Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować