Makaron z cukinią

5 (149 ocen)

Makaron w takiej postaci będzie znakomitą propozycją na szybki ,jesienny obiad

Składniki:

  • 250 g makaronu(grubego)
    450 g młodej cukinii(2 sztuki)
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki pszennej
    1szkl mleka
    1 łyżka masła
    1/4 łyzeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
    1/2 kostki rosolowej
    4-6 łyżek startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie(al dente) odsączamy i odstawiamy.Cukinię myjęmy i wydrążam miąższ .150 g kroimy w kostkę razem ze skórką,a resztę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.Do małego garnuszka przekładamy cukinię ze skórką i dolewamy odrobinę wody tylko tyle by cukinia się nie przypaliła dodajemy również 1/2 kostki rosolowej .Gotujemy cukinię do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju,do cebuli dokładamy resztę cukinii bez skórki ,dusimy również do miękkości lekko studzimy i miksujemy.W rondelku roztapiamy łyżkę masła dodajemy mąkę po chwili wlewamy po troszku mleko caly czas mieszamy doprawiamy solą ,gałkąi pieprzem do sosu dodajemy zmiksowaną cukinię i 2 łyżki sera żółtego i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku .Gdy ser się roztopi dodajemy do sosu makaron.Podgrzewamy jeszcze chwilkę ąż sos oblepi cały makaron.Podajemy z cukinią gotowaną ze skórką posypujemy resztą sera .Podajemy na cieplo
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować