Makaron z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie(al dente) odsączamy i odstawiamy.Cukinię myjęmy i wydrążam miąższ .150 g kroimy w kostkę razem ze skórką,a resztę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.Do małego garnuszka przekładamy cukinię ze skórką i dolewamy odrobinę wody tylko tyle by cukinia się nie przypaliła dodajemy również 1/2 kostki rosolowej .Gotujemy cukinię do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju,do cebuli dokładamy resztę cukinii bez skórki ,dusimy również do miękkości lekko studzimy i miksujemy.W rondelku roztapiamy łyżkę masła dodajemy mąkę po chwili wlewamy po troszku mleko caly czas mieszamy doprawiamy solą ,gałkąi pieprzem do sosu dodajemy zmiksowaną cukinię i 2 łyżki sera żółtego i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku .Gdy ser się roztopi dodajemy do sosu makaron.Podgrzewamy jeszcze chwilkę ąż sos oblepi cały makaron.Podajemy z cukinią gotowaną ze skórką posypujemy resztą sera .Podajemy na cieplo
Komentarze