Makaron z brunatnymi pieczarkami i cebulką

0 (0 ocen)

Brunatne pieczarki pierwszy raz próbowałam będąc w Paryżu. Pieczarka ma nieco inny smak, aromat, jest bardziej wyrazista,.

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
    300 g brunatnych pieczarek
    2 małe cebule
    2-3 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    sól,pieprz
    pół łyżeczki ostrej papryki
    łyżka masła

    Sos:
    mała śmietana 18 %
    1-2 serki topione śmietankowe (duże)
    3/4 szkl, mleka
    łyżka mąki
    plaster masła

    Dodatkowo ale nie obowiązkowo:
    łyżeczka octu winnego lub wina
    pół łyżeczki syropu klonowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z brunatnymi pieczarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Obrane pieczarki, pokroić na pół lub na ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek w kostkę.
    Cebulkę i czosnek pod smażyć na masełku, dodać pieczarki, przyprawić chwilę podsmażyć, dodać ocet winny lub wino i syrop klonowy. Wszystko podsmaży.
  • 3. SOS:
    Masło roztapiamy i wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Następnie dodajemy mleko, śmietanę i serki. Wszystko energicznie mieszamy na małym ogniu, uzyskujemy kremową konsystencję. Dodajemy kostkę drobiową i przyprawy. Jeśli sos jest za gęsty, dodać więcej mleka
  • 4. Makaron mieszamy z sosem, na wierz podsmażone pieczarki z cebulką.

Porady

Można podać również z białą pieczarką, ale z brunatną potrawa jest bardziej wyrazista.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować