Makaron z brunatnymi pieczarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2.Obrane pieczarki, pokroić na pół lub na ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek w kostkę.
Cebulkę i czosnek pod smażyć na masełku, dodać pieczarki, przyprawić chwilę podsmażyć, dodać ocet winny lub wino i syrop klonowy. Wszystko podsmaży.
3.SOS:
Masło roztapiamy i wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Następnie dodajemy mleko, śmietanę i serki. Wszystko energicznie mieszamy na małym ogniu, uzyskujemy kremową konsystencję. Dodajemy kostkę drobiową i przyprawy. Jeśli sos jest za gęsty, dodać więcej mleka
4.Makaron mieszamy z sosem, na wierz podsmażone pieczarki z cebulką.
Porady
Można podać również z białą pieczarką, ale z brunatną potrawa jest bardziej wyrazista.
Komentarze