Makaron w sosie serowym z boczniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Boczniaki wyróżniają się wśród grzybów bogatą zawartością witamin i substancji odżywczych - ich ilość podobna jest do ilości w warzywach i owocach. Świetnie sprawdzają się w daniach jarskich, dziś przedstawiam przepis na bezmięsny, ale za to mocno serowy makaron z boczniakami.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g makaronu
    400g boczniaków
    1 cebula
    1 marchewka
    50g sera gorgonzola
    50g sera cheddar
    200 ml śmietanki 30%
    3 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz, papryka słodka
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie serowym z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na małych oczkach tarki.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchew i boczniaki, do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy koper, ser gorgonzola i starty na tarce cheddar. Przyprawiamy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.
  • 3. Makaron mieszamy z sosem. Przed podaniem dekorujemy serem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować