Makaron w kremowym sosie z boczkiem

4.5 (164 ocen)

  • 20 min

Gdy nie masz czasu na zrobienie obiadu, to polecam taki szybki sos do makaronu. Kremowy, lekko pikantny, nieskomplikowany.

  • 20 min

Składniki:

  • 125 g lekko wędzonego boczku (użyłam już pokrojonego)
    100 g pora, białej części
    150 g pieczarek
    200 g słodkiej śmietanki
    3 łyżki serka twarogowego Crefée z dodatkiem czosnku niedźwiedziego (dostępny w Lidlu)
    3 łyżki masła
    1/2 świeżego chilli
    świeżo mielony czarny pieprz
    świeża pietruszka do posypania

    300 g makaronu z mąki razowej (Bio-Vollkorn-Farfalle, niem. Lidl)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Makaron w kremowym sosie z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek wrzuć na gorącą patelnię i wysmaż na chrupki. Por i pieczarki oczyść. Pora przekrój na pół i pokrój w dosyć cienkie talarki, pieczarki w większe kawałki, jeśli są duże to na 5-6 części.
  • 2. Na patelnię, do wysmażonego boczku dodaj masło, wrzuć pora, przesmaż z 2 minuty, dodaj pieczarki i drobno posiekane chilli. Smaż, aż pieczarki puszczą lekko sok, ale nie skurczą się zbytnio.
  • 3. Dodaj słodką śmietankę, serek twarogowy, wymieszaj. Całość pogotuj chwilkę często mieszając. Dopraw pieprzem, jeżeli boczek był solony to nie radzę już doprawiać sosu solą.
  • 4. Makaron ugotuj al dente i podawaj z ciepłym sosem. Danie posyp pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron razowy Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować