Łosoś z rukolą w towarzystwie komosy ryżowej i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy wraz z papryczką chili w bardzo drobną kostkę. Dodajemy wino ryżowe, 1/3 łyżeczki cukru, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Łososia kroimy mniej więcej 1 cm kostkę. Zalewamy marynatą, odstawiamy na 40-50 minut.
2.W słoiczku mieszamy oliwę, ocet winny, musztardę dijon, sok pomarańczowy, szczyptę soli i czarnego pieprzu, zakręcamy wieczko, dokładnie mieszamy.
3.Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Dodajemy sok i skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę.
4.W kąpieli wodnej podgrzewamy sok i skórkę otartą z całej cytryny. Wsypujemy cukier, miksujemy blenderem na niedużych obrotach. Dodajemy żółtka jaj i na średnich obrotach miksujemy do chwili aż staną się puszyste. Dodajemy miękkie masło i dokładnie miksujemy do chwili otrzymania średnio gęstego sosu.
5.Do umytej i osuszonej rukoli dodajemy 3/4 ziarenek granatu. Wlewamy pomarańczowy sos winegret i mieszamy dokładnie. Łososia grillujemy ze wszystkich stron na rumiano.
6.Gorącą komosę ryżową dodajemy do marchewki i papryki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7.Na talerze nakładamy cytrusową quinoę i sałatkę z rukoli z granatem, którą przybieramy jeszcze ciepłym grillowanym łososiem. Talerz dekorujemy lemon curd i pozostałymi ziarenkami granatu.
Komentarze