Łosoś z rukolą w towarzystwie komosy ryżowej i lemon curd

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wszystkie składniki tego dania doskonale się uzupełniają i napawają optymizmem :)

  • 20 min

Składniki:

  • 20 dag łososia norweskiego
    15 dag rukoli
    1 duży granat
    1 duży ząbek czosnku
    1/2 małej cebuli
    1/3 papryczki chili
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka wina ryżowego
    1/3 łyżeczki cukru
    sól
    pieprz czarny
    2/3 szklanki komosy ryżowej
    1/2 średniej papryki czerwonej
    1 mała marchewka
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    1,5 dojrzałej cytryny
    2 żółtka
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżka octu winnego
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka musztardy dijon
    50 ml soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z rukolą w towarzystwie komosy ryżowej i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś w marynacie 1. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy wraz z papryczką chili w bardzo drobną kostkę. Dodajemy wino ryżowe, 1/3 łyżeczki cukru, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Łososia kroimy mniej więcej 1 cm kostkę. Zalewamy marynatą, odstawiamy na 40-50 minut.
  • 2. W słoiczku mieszamy oliwę, ocet winny, musztardę dijon, sok pomarańczowy, szczyptę soli i czarnego pieprzu, zakręcamy wieczko, dokładnie mieszamy.
  • 3. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Dodajemy sok i skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę.
  • 4. W kąpieli wodnej podgrzewamy sok i skórkę otartą z całej cytryny. Wsypujemy cukier, miksujemy blenderem na niedużych obrotach. Dodajemy żółtka jaj i na średnich obrotach miksujemy do chwili aż staną się puszyste. Dodajemy miękkie masło i dokładnie miksujemy do chwili otrzymania średnio gęstego sosu.
  • 5. Do umytej i osuszonej rukoli dodajemy 3/4 ziarenek granatu. Wlewamy pomarańczowy sos winegret i mieszamy dokładnie. Łososia grillujemy ze wszystkich stron na rumiano.
  • 6. Gorącą komosę ryżową dodajemy do marchewki i papryki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 7. Na talerze nakładamy cytrusową quinoę i sałatkę z rukoli z granatem, którą przybieramy jeszcze ciepłym grillowanym łososiem. Talerz dekorujemy lemon curd i pozostałymi ziarenkami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować