Łosoś norweski w towarzystwie quinoa i lemon curd

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny łosoś norweski na sałatce z rukoli w towarzystwie komosy ryżowej i lemon curd to moja propozycja kolorowego i rozgrzewającego dania.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś norweski: 20 dekagramów
    - rukola - liście: 15 dekagramów
    - granat (duży, dojrzały): 1 sztuka
    - czosnek zabek (duży): 1 sztuka
    - cebula (mała): 0.5 sztuki
    - chili świeże: 0.33 sztuki
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - wino ryżowe: 1 łyżka
    - cukier: 0.33 łyżeczki
    - sól do smaku: 1 sztuka
    - pieprz czarny do smaku: 1 sztuka
    - komosa ryżowa (quinoa): 0.67 szklanki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - marchewka (mała): 1 sztuka
    - olej z suszonych pomidorów: 2 łyżki
    - cytryna dojrzała: 1.5 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - ocet winny: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - musztarda Dijon: 1 łyżka
    - sok z pomarańczy: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś norweski w towarzystwie quinoa i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy wraz z papryczką chili w bardzo drobną kostkę. Dodajemy wino ryżowe, 1/3 łyżeczki cukru, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Łososia kroimy mniej więcej 1 cm kostkę. Zalewamy marynatą, odstawiamy na 40-50 minut.
  • 3. W słoiczku mieszamy oliwę, ocet winny, musztardę dijon, sok pomarańczowy, szczyptę soli i czarnego pieprzu, zakręcamy wieczko, dokładnie mieszamy.
  • 4. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Dodajemy sok i skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę.
  • 5. W kąpieli wodnej podgrzewamy sok i skórkę otartą z całej cytryny. Wsypujemy cukier, miksujemy blenderem na niedużych obrotach. Dodajemy żółtka jaj i na średnich obrotach miksujemy do chwili aż staną się puszyste. Dodajemy miękkie masło i dokładnie miksujemy do chwili otrzymania średnio gęstego sosu.
  • 6. Do umytej i osuszonej rukoli dodajemy 3/4 ziarenek granatu. Wlewamy pomarańczowy sos winegret i mieszamy dokładnie. Łososia grillujemy ze wszystkich stron na rumiano.
  • 7. Gorącą komosę ryżową dodajemy do marchewki i papryki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 8. Na talerze nakładamy cytrusową quinoę i sałatkę z rukoli z granatem, którą przybieramy jeszcze ciepłym grillowanym łososiem. Talerz dekorujemy lemon curd i pozostałymi ziarenkami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wesele Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować