Łosoś z cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wychodzą dwie porcje ryby w cieście.
Paprykę z czosnkiem siekamy i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec dodajemy kawałki pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Łososia kroimy wzdłuż na 2 części, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Ciasto kroimy w dwa prostokąty u mnie 16 X 13 cm, tak żeby swobodnie owinąć łososia.
Na środku wzdłuż dłuższego boku rozkładamy nadzienie, układamy łososia i zwijamy ciasto, odcinając jego nadmiar.
2.Rybę przekładamy zwinięciem do dołu.
Z reszty ciasta wycinamy kształt ryby.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem , nakładamy rybkę i ją też smarujemy.
Możemy zrobić nacięcia i włożyć ziarenko pieprzu w miejsce oczu.
Ciasto pieczemy w 210 C około 25-30 minut.
Komentarze