Łosoś z cieście francuskim

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Szybka, smaczna rybna potrawa z ciastem francuskim. Może być na co dzień i na święta.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    świeży łosoć 250 g
    1 zielona papryka
    5-6 suszonych pomidorów
    1 ząbek czosnku
    sok z cytryny
    sól, pieprz czarny i cytrynowy
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Łosoś z cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŁOSOŚ W CIEŚCIE 1. Wychodzą dwie porcje ryby w cieście.
    Paprykę z czosnkiem siekamy i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec dodajemy kawałki pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
    Łososia kroimy wzdłuż na 2 części, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
    Ciasto kroimy w dwa prostokąty u mnie 16 X 13 cm, tak żeby swobodnie owinąć łososia.
    Na środku wzdłuż dłuższego boku rozkładamy nadzienie, układamy łososia i zwijamy ciasto, odcinając jego nadmiar.
  • 2. Rybę przekładamy zwinięciem do dołu.
    Z reszty ciasta wycinamy kształt ryby.
    Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem , nakładamy rybkę i ją też smarujemy.
    Możemy zrobić nacięcia i włożyć ziarenko pieprzu w miejsce oczu.
    Ciasto pieczemy w 210 C około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś Papryka Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować