Łosoś w sosie ziołowym z ziemniakami i surówką z marchewki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia umyć i osuszyć na kuchennym ręczniku, następnie posolić i oprószyć pieprzem. Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem.
Zapiekać 12 minut w temperaturze 180 stopni.
2.W czasie gdy łosoś jest w piekarniku ugotować ziemniaki, zetrzeć marchewkę na tarce z drobnymi oczkami i wymieszać z oliwą z oliwek. Przygotować sos ziołowy. Zioła należy drobno posiekać.
3.W rondlu rozpuścić dwie łyżki masła i dodać łyżeczkę mąki, smażyć dwie minuty uważając aby mąka się nie przypaliła. Powoli dodać wodę i gotować 5 minut od czasu do czasu mieszając.
4. Dodać śmietanę z rozbełtanymi żółtkami, posiekane zioła, estragon i wymieszać.
5.Zalać podpieczonego łososia sosem i zapiekać 10 minut. Podawać z surówką z marchewki i ziemniakami z wody.
Porady
Do przyprawienia łososia można użyć białego pieprzu.
Komentarze