Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki

0 (0 ocen)

  • 55 min

Czy ryba musi być nudna? Nie koniecznie, gdy ją w odpowiedni sposób przyrządzimy :) Był dorsz i łosoś w kruchym cieście, a co powiecie na łososia w cieście naleśnikowym?

  • 55 min

Składniki:

  • Łosoś:
    2 filety z łososia około 250 g
    sól, pieprz
    sok z połowy cytryny
    Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Sos teriyaki:
    1/4 szklanki sosu sojowego
    1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    1/2 szklanki wody
    2,5 łyżeczki cukru brązowego
    1 łyżeczka miodu
    posiekany szczypiorek
    szczypta czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Naleśniki Sosy

Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie zabieramy się za ciasto, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i również odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy sos sojowy, wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy razem i na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek :)

    Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciastem naleśnikowym. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia ciasta z wierzchu. Podajemy z sosem teriyaki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czosnek Łosoś Miód Szczypiorek Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować