Czy ryba musi być nudna? Nie koniecznie, gdy ją w odpowiedni sposób przyrządzimy :) Był dorsz i łosoś w kruchym cieście, a co powiecie na łososia w cieście naleśnikowym?
55 min
Składniki:
Łosoś:
2 filety z łososia około 250 g
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sos teriyaki:
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 szklanki wody
2,5 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka miodu
posiekany szczypiorek
szczypta czosnku granulowanego
Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie zabieramy się za ciasto, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i również odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy sos sojowy, wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy razem i na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek :)
Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciastem naleśnikowym. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia ciasta z wierzchu. Podajemy z sosem teriyaki. Smacznego!
Komentarze