Łosoś pieczony

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczony łosoś z ziemniakami hasselback i rukolą z pomidorkami i brie

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 dzwonka z łososia (po ok 200g)
    8 ziemniaków
    Rukola
    Pomidorki koktajlowe
    Ser brie/camembert
    Oliwa z oliwek
    Masło
    Ocet balsamiczny
    Sól
    Pieprz cytrynowy
    Papryka chilli
    Czosnek
    Zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Ryba

Łosoś pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oskrobujemy ostrym nożem dzwonka z łososiem, pozbywając się łusek. Wycieramy je ręcznikiem papierowym, następnie przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Odkładamy na około 30 minut (nie do lodówki, aby łosoś uzyskał temperaturę pokojową)
  • 2. Przygotowujemy ziemniaki. Należy ponacinać je co ok 2mm NIE DOKRAJAJĄC DO KOŃCA! Polecam użyć dużej drewnianej łyżki, wkładamy do niej ziemniaka i nacinamy ostrym nożem, tak aby wszystkie plasterki były ze sobą połączone. Miękkie masło mieszamy z solą, dwoma ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiną chilli i opcjonalnymi ziołami wedle gustu. Na każdego ziemniaka kładziemy masełko, najlepiej delikatnie porozsuwać plasterki ziemniaków, aby masło znalazło się pomiędzy nimi.
  • 3. Wkładamy ziemniaki na ruszt rozgrzanego do 225 °C piekarnika. Po ok 20-30 minutach pieczenia (ziemniaki powinny ładnie się otworzyć i zacząć przypiekać) obsmażamy na bardzo rozgrzanej patelni z olejem łososia z obu stron, aby się lekko zabrązowił. Powinno to zająć nie więcej niż 2-3 minuty.
  • 4. Łososia przekładamy do niskiej brytfanki i wkładamy do piekarnika pod ziemniaki i pieczemy tak przez ok 10-15 minut.
  • 5. Kiedy łosoś jest już w piekarniku myjemy rukolę, kroimy ser w trójkąty i pomidorki na połówki. Pomidorki wrzucamy płaską stroną na patelnię po łososiu dosłownie na kilka sekund. Wrzucamy wszystko razem do miski, polewamy oliwą z oliwek, odrobiną octu balsamicznego i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 6. Wyjmujemy z piekarnika łososia i ziemniaki hasselback, układamy wszystko na talerze. Smacznego :-)

Porady

Można używać różnych przypraw i ziół do masła, sałatki lub łososia, wszystko wedle uznania i własnych upodobań. Dobrze jest podsmażać łososia na żeliwnej patelni, uzyskuje ona bardzo dużą energię podczas nagrzewania i nie stygnie po włożeniu ryby, więc lepiej się ona na niej podsmaża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować