łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa z szybkowara

4.46 (166 ocen)

najlepsze domowe mięsko do chleba...........SMACZNEGO!!

Składniki:

  • łopatka bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku małe 20 sztuk, kucharek 1 łyżka, cząber 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, woda 1/2 litra
Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem na jeden duży płat, uważać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki, na mięso wycisnąć w prasce ząbki czosnku, posypać cząbrem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, majerankiem
  • etap 2. łopatkę zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nicią, zawinąć w woreczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc
  • etap 3. na smalcu w rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie................

    łopatkę dobrze wystudzić aby się nie rozleciała, z zimnej usunąć sznurek, kroić cienkie plastry do pieczywa, podawać z dodatkami jakie się lubi

Porady

wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować