Lody jagodowo - czekoladowe

5 (196 ocen)

Mocno jagodowe lody z białą czekoladą, ale nie w postaci drobinek, ale rozpuszczona w masie lodowej. Lody są z kawałkami jagód, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu.

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
    1 łyżka cukru
    100 g czekolady białej
    1 szklanka kremówki 30%
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody jagodowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11n9poh 1. Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby nie rozgnieść owoców.
  • image-10dm2k3 2. Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści.
  • image-22i10fo 3. Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać.
  • image-1l73dgn 4. Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek na lody z patyczkami. Wstawić do zamrażalnika. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować