Mocno jagodowe lody z białą czekoladą, ale nie w postaci drobinek, ale rozpuszczona w masie lodowej. Lody są z kawałkami jagód, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu.
Lody jagodowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby nie rozgnieść owoców.
2.Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści.
3.Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać.
4.Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek na lody z patyczkami. Wstawić do zamrażalnika. Smacznego :)
Komentarze