Lody jagodowo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy wlewamy schłodzoną śmietanę i miksujemy ją na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy do śmietany. Mieszamy łopatką delikatnie do uzyskania kolorku.
2.Do blendera kielichowego wsypujemy świeże jagody,cukier oraz zimne mleko.
3.Miksujemy jakieś z 5 minut aby efekt końcowy był zadowalający.
4.Zmiksowane jagody dodajemy do śmietany z czekoladą i delikatnie mieszamy łopatką.
5.Przygotowana masę przekładamy do podłużnego pojemnika o pojemności 2 litry. Wkładamy do zamrażalki i co 30 minut mieszamy by nie powstały nam gródki. Czynność powtarzamy trzykrotnie i zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Podajemy z bitą śmietaną i jagodami lub same na talerzyku :)
Komentarze