Lody bananowo – truskawkowe i nutellowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

mocno owocowe, pysznie nutellowe!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g truskawek (najlepiej mrożone)
    50 g nutelli
    1 banan
    2 śmietanki 30 % (łącznie 800g)
    4 jajka
    4 łyż stołowe cukru pudru
    1/3 szkl mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Lody bananowo – truskawkowe i nutellowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • włożone do maszynki na 30 min 1. Truskawki z bananem blendujemy na puszystą masę. Jedną śmietankę ubijamy na sztywno, tak samo postępujemy z 2 białkami, jak piana będzie sztywna ubijamy nadal dokładamy 2 żółtka i wsypujemy połowę cukru podanego w składnikach. Teraz łączymy wszystkie składniki: kolejno do śmietanki masę truskawkową delikatnie łyżką i jajka. Zaraz po połączeniu wkładamy do zamrażarki w zamkniętym pojemniku co jakiś czas sprawdzamy masę i mieszamy. Ja użyłam maszynki do lodów i w pół godziny miałam gotowe lody więc nie powiem ile trzeba czekać aż zamarznie.
  • pyszności 2. Na małym ogniu gotujemy mleko wrzucamy nutellę i rozpuszczamy na jednolitą masę. Odczekujemy aż ostygnie. Tak samo jak wcześniej ubijamy śmietanę na sztywno, jajka w osobnej misce (białka na sztywno, potem żółtka i cukier). Łączymy składniki nutellę do śmietany i delikatnie z jajkami. Tak samo zamrażamy bądź przelewamy do maszynki do lodów i czekamy.

    Podajemy z bananami i czymś słodkim :) Smacznego!

Porady

Dla osób którym lody wychodzą za twarde albo z kryształkami przygotowałam poniżej małą wskazówkę: Lody można zrobić bardziej śmietanowe (więcej śmietanki na taką samą ilość owoców) albo dodać syropu z tych owoców które robisz i zmniejszyć ilość jajek np 1 / 400g śmietanki - dzięki temu uzyskamy lepszy wygląd i smak bez "kryształków" (przy robieniu lodów bez maszynki) Duże znaczenie ma też mieszanie składników jeżeli chodzi o twardość lodów. Dlatego postawiłam na maszynkę do lodów, sama widzę kiedy są najbardziej puszyste i mają odpowiednią temperaturę do zjedzenia, przetrzymane w zamrażalniku bez przykrycia też za szybko twardnieją. Więc mieszajmy je i trzymajmy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować