Lodowiec migdalowo- bezowo-malinowy z biala czekolada

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

jest to dosc prosty ale efektowny deser-alternatywa na swiateczny stol..dekadencki ale tez orzezwiaajacy,napewno zwroci na siebie uwage i zaskoczy gosci:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • na 8-10porcji:

    1) 350ml smietany kremowki
    2) 2 cukry waniliowe lub 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
    3) 100g bialego cukru plus ok 1,5lyzki ekstra do doslodzenia smietanki.
    4) 8 bez- domowych lub kupnych(przepis na domowe ponizej)
    5) 1 tabliczka 200g bialej czekolady
    6) 400g mrozonych malin
    7) 100g uprazonych platkow migdalow

    ewentualnie- karmel wystudzony na papierze do pieczenia,polamany do dekoracji. plus forma keksowka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lodowiec migdalowo- bezowo-malinowy z biala czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)domowe bezy: 2 bialka ubic na sztywno ze szczypta soli.Kiedy masa bedzie juz sztywna zaczynamy dosypywac cukier (100g) stopniowo,nadal ubijajac mase.kiedy caly cukier zostanie dodany,nadal miksujemy ok 2 min,az masa bedzie gesta,lsniaca,ciagnaca sie,jakby piankowa-a cukier bedzie rozpuszczony.wtedy dodajemy lyzeczke octu i skrobii kukurydzianej-i delikatnie mieszamy metalowa lyzka,by nie wybic powietrza z bezy.
    2)kiedy masa jest gotowa wykladamy ja na papier do pieczenia w 8 rownych porcji, wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika,zamykamy drzwiczki i automatycznie redukujemy temperature do 120C.pieczemy ok 50min do godziny.dajemy bezom przestygnac.
    3) kiedy bezy sa chlodne(beda lekko ciagnace sie w srodku ale chrupkie na zewnatrz,kruszymy je-w niezbyt male okruchy,tak aby lodowiec mial ciekawa konsystencje.
    4) kremowke ubijamy z cukrem waniliowym i pozostalym cukrem do smaku(ja dodaje 1,5lyzki i 2 cukry waniliowe ,ale dodajcie wedlug wlasnego uznania).zimno sprawia,ze slodkosc czuc mniej,wiec trzeba jednak mase doslodzic.
    5) ubita smietane mieszamy z pokruszonymi bezami,mrozonymi malinami ,prazonymi migdalami i polowa bialej czekolady,lekko posiekanej.
    6)keksowke wykladamy folia spozywcza,do tego wykladamy mase,dociskamy,i mrozimy min 4godziny a najlepiej przez noc.
    7)podajemy udekorowane pozostala biala czekolada i np karmelem:)

Porady

ten deser smakuje wysmienicie z roznymi owocami i kombinacjami smakow.. np z jagodami,truskawkami,w formie kawowej-karmelowej,miodowej czy kokosowej:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować