250 g okrągłych biszkoptów
3 galaretki w różnych kolorach
kostka masła
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (na pół litra mleka)
1 szklanka mleka
3 jajka
1 szklanka cukru
1,5 łyżki kakao
opakowanie 200 g borówki
sok z połowy cytryny
kieliszek alkoholu
Do dekoracji:
jabłko (najlepiej czerwone)
syrop ugotowany z 1/2 szkl cukru i 3/4 szkl wody i łyżki soku z cytryny
1.Budyń ugotować bez dodatku cukru w 1 szklance mleka(ma być bardzo gęsty), wystudzić.
Masło utrzeć na puch.
Jajka z cukrem ubić na parze (ubijać aż będą gęste 15-20 minut), wystudzić ciągle ubijając.
Galaretki rozpuścić osobno,każdą w 1 szklance wody.
2.Budyń zimny zmiksować, aby nie było grudek i połączyć z masłem, dodać po łyżce pianę z jajek, zmiksować.
Krem podzielić na połowę, do jednej dodać kakao,wymieszać.
3.Biszkopty maczać w jednej z galaretek i układać w tortownicy.Na biszkopty wyłożyć połowę ciemnego kremu.
Następnie wyłożyć drugą warstwę biszkoptów, ale maczanych w drugiej galaretce, pomiędzy biszkopty wcisnąć borówki.
Polać je, jeszcze kilkoma łyżkami galaretki i wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika.
Gdy galaretka stężeje, wyłożyć połowę białego kremu.
Czynności powtórzyć.
4.Z wody i cukru oraz soku z cytryny ugotować syrop.
Jabłko umyć, przekroić na pół,wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie półplasterki,włożyć na minutę do wrzącego syropu.
Delikatnie wyjąć i ostudzić.
5.Na ostatniej warstwie kremu ułożyć ozdobnie kwiat z jabłka , udekorować resztą borówek,zalać tężejącą galaretką (u mnie cytrynowa)
Torcik schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Porady
Galaretka , w której maczamy biszkopty powinna być zimna ,ale płynna.
Komentarze