LIKIER KOKOSOWY

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Likier kokosowy, zwany przez męża kokosówką. Gęsty, słodki i kremowy, czyli taki jaki najbardziej lubimy. Jeden z lepszych likierów jaki kiedykolwiek piłam. Może być też świetnym prezentem.

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,7 l wódki czystej
    - 200g wiórek kokosowych
    - 2 puszki słodkiego skondensowanego mleczka( 2x 530 g)
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Wódki Likiery

Likier kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Wiórki kokosowe zalać 0,5 l wódki, odstawić pod przykryciem na dobę. Po tym czasie namoczone wiórka przecisnąć przez tetrę.
    2 Połowę odsączonych z alkoholu wiórek zblendować ze słodkim mleczkiem i pod koniec dodać 200ml czystej wódki, oraz tą przesączoną przez wiórka.
    3 Powstały trunek przecedzić przez sitko i zlać do butelek. Przechowywać w lodówce, likier najlepiej smakuje schłodzony.

Porady

Słodkie mleczko można przygotować samodzielnie, gotując mleko z cukrem aż zgęstnieje ( 1kg cukru na 1l mleka). Pozostałe wiórka kokosowe można wykorzystać do deserów. Pod koniec dolewamy czystą wódkę, gdyż wiórka wpijają trochę alkoholu i tej kokosowej wódki po dobie ubywa, a likier nie może być za gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Kokos Likier Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować