Sernik na zimno na łaciatym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Sernik ten wymyśliłam wykorzystując aktualne owoce sezonowe . Ciasto łączy z sobą kwaskowość czarnej porzeczki ze słodyczą biszkoptu oraz lekko słodkiego sernika , to wszystko orzeźwia galaretka truskawkowa.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:

    1 szkl mąki pszennej białej
    1/2 szkl cukru
    4 jaja
    2 łyżki kakao
    pół budyniu waniliowego
    łyżeczka proszku do pieczenia

    dodatkowo : pół szklanki czarnej porzeczki

    SERNIK na zimno
    kostka twarogu - może być chudy
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka żelatyny
    5 łyżek ciepłej wody
    łyżka - dwie dżemu wiśniowego - do smaku

    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno na łaciatym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewam z budyniem i proszkiem do pieczenia.
  • 2. Oddzielam w oddzielne naczynia żółtka od białek.
    żółtka mieszam z pół szklanki cukru.
    Białka ubijam na sztywno mikserem.
  • 3. Zmniejszam obroty miksera i dalej ubijając dodaję żółtka z cukrem. Następnie powoli dodaję mąkę z proszkiem i budyniem.
  • 4. Gotowe ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 2 łyżki kakao. Następnie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wlewam na przemian 3 łyżki ciemnego i 3 łyżki jasnego ciasta. Na koniec wykładam na ciasto czarną porzeczkę i piekę około 35 minut w 170 stopniach.
  • 5. Robię sernik na zimno : w misce umieszczam mocno rozdrobniony twaróg , dżem wiśniowy i 4 łyżki jogurtu naturalnego.
    Żelatynę rozpuszczam w 5 łyżkach ciepłej wody. Wszystko blenduję , odstawiam do stężenia.
  • 6. Według przepisu z opakowania przygotowuję galaretkę truskawkową i odstawiam do stężenia.
  • 7. Po upieczeniu biszkoptu odstawiam go by nieco ostygł. Jeżeli masa serowa już tężeje, można ją na niego wylać. Chłodny biszkopt z masą serową odstawiam do lodówki. Potem dodaję na wierzch tężejącą galaretkę truskawkową. Ciasto trzymam w lodówce.

Porady

Porzeczki mogą być mrożone. Białka lepiej się ubiją ze szczyptą sody oczyszczonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Dżem owocowy Kakao Ser biały Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować