Leśny mech z czereśniami

5 (190 ocen)

To przepyszne i efektowne ciasto upiekłam na imieniny rodziców. Czereśnie znakomicie komponują się z delikatnym kremem, a wygląd ciasta zapewnia furorę przy stole. Dodatkowa zaleta: przemycenie witamin zawartych w szpinaku tym, którzy za nim nie przepadają :) W tym cieście jest nie do wyczucia.

Składniki:

  • Ciasto:

    1,5 szkl mąki pszennej
    1,5 szkl mąki krupczatki
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl oleju
    6 jajek
    450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

    Krem:

    750ml śmietany Łaciata 30% do deserów
    250g serka Mascarpone
    6 - 7 łyżek cukru pudru
    ok. 2 szkl wydrylowanych czereśni świeżych, mrożonych lub z kompotu

    Do dekoracji: świeże czereśnie
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Leśny mech z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodawanie mąki do masy 1. Ciasto: szpinak rozmrażamy i wykładamy na sitko, by odcisnąć nadmiar wody, następnie mieszamy z połową oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wraz z cukrem waniliowym oraz po kolei żółtka. Na koniec, nadal miksując, wlewamy powoli pozostały olej i ucieramy do połączenia. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z krupczatką, porcjami dodajemy do masy i mieszamy całość łyżką.
  • Dodanie szpinaku do masy 2. Na koniec dodajemy szpinak z olejem i starannie mieszamy łyżką. Warto kilkakrotnie „pociąć” masę nożem, żeby usunąć duże pęcherze powietrza powstałe przy mieszaniu – wtedy mamy pewność, że ciasto wyrośnie bez górek.
  • Ciasto w formie gotowe do pieczenia 3. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 38x24cm i pieczemy ok. 40 - 45min w temp. 180ºC.
  • Przekrojone ciasto 4. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 blaty.
  • Składniki na masę 5. Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ucieramy do połączenia, a następnie dodajemy Mascarpone i krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dodanie czereśni do masy 6. 1/3 kremu odkładamy, do reszty dodajemy czereśnie (jeśli mamy owoce z kompotu, wcześniej je odsączamy) i mieszamy.
  • 7. Krem z owocami wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, którego wierzch smarujemy cienko częścią odłożonej masy bez owoców. Układamy na niej świeże czereśnie i resztą masy zdobimy ciasto po bokach i między owocami za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

Ciasta wychodzi dużo, więc można użyć trochę większej formy niż podana w przepisie. Czereśnie do masy możemy poprzecinać na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować