Leśny mech z czereśniami

  • wyświetlono: 8029 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 2

To przepyszne i efektowne ciasto upiekłam na imieniny rodziców. Czereśnie znakomicie komponują się z delikatnym kremem, a wygląd ciasta zapewnia furorę przy stole. Dodatkowa zaleta: przemycenie witamin zawartych w szpinaku tym, którzy za nim nie przepadają :) W tym cieście jest nie do wyczucia.

Jagodowe_ciastko

Składniki

Ciasto:

1,5 szkl mąki pszennej
1,5 szkl mąki krupczatki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
3/4 szkl oleju
6 jajek
450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

Krem:

750ml śmietany Łaciata 30% do deserów
250g serka Mascarpone
6 - 7 łyżek cukru pudru
ok. 2 szkl wydrylowanych czereśni świeżych, mrożonych lub z kompotu

Do dekoracji: świeże czereśnie

Sposób przygotowania przepisu:

Leśny mech z czereśniami

  • Dodawanie mąki do masy1. Ciasto: szpinak rozmrażamy i wykładamy na sitko, by odcisnąć nadmiar wody, następnie mieszamy z połową oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wraz z cukrem waniliowym oraz po kolei żółtka. Na koniec, nadal miksując, wlewamy powoli pozostały olej i ucieramy do połączenia. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z krupczatką, porcjami dodajemy do masy i mieszamy całość łyżką.
  • Dodanie szpinaku do masy2. Na koniec dodajemy szpinak z olejem i starannie mieszamy łyżką. Warto kilkakrotnie „pociąć” masę nożem, żeby usunąć duże pęcherze powietrza powstałe przy mieszaniu – wtedy mamy pewność, że ciasto wyrośnie bez górek.
  • Ciasto w formie gotowe do pieczenia3. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 38x24cm i pieczemy ok. 40 - 45min w temp. 180ºC.
  • Przekrojone ciasto4. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 blaty.
  • Składniki na masę5. Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ucieramy do połączenia, a następnie dodajemy Mascarpone i krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dodanie czereśni do masy6. 1/3 kremu odkładamy, do reszty dodajemy czereśnie (jeśli mamy owoce z kompotu, wcześniej je odsączamy) i mieszamy.
  • 7. Krem z owocami wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, którego wierzch smarujemy cienko częścią odłożonej masy bez owoców. Układamy na niej świeże czereśnie i resztą masy zdobimy ciasto po bokach i między owocami za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

Ciasta wychodzi dużo, więc można użyć trochę większej formy niż podana w przepisie. Czereśnie do masy możemy poprzecinać na pół.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiciasto szpinakoweciasto ze szpinakiemciasto z czereśniamioryginalne ciastoleśny mechleśny mech z czereśniami

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wtrhib

Dodane przez: Magdalena G

Leśny mech z ricottą i białą czekoladą

Wspaniałe i bardzo efektowne ciasto....

Serowy leśny mech

Dodane przez: Kloruś

Serowy leśny mech

Zielone ciasto jest wilgotne i...

Leśny mech

Dodane przez: Magdalena Bury

Leśny mech

Zdrowe ciasto które moja córeczka...

image-19mpn83

Dodane przez: zając

Leśny mech

Delikatne, puszyste, rozpływające...

image-1fix8fq

Dodane przez: kasienia882

leśny mech

biedroneczki są w kropeczki

Tort ze szpinakiem "Leśny mech"

Dodane przez: mariwanna

Tort ze szpinakiem "Leśny mech"

lekkie, świeże i aromatyczne (ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE