Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
miksujemy jaja z cukrem, potem powoli wlewamy olej cały czas miksując, potem po trochu dodajemy maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu dodajemy szpinak wcześniej rozmrożony i pozbawiony nadmiaru wody.
pieczemy około 1 godziny w temp 170-180 stopni.
2.przełożenie:
1 galaretkę zieloną i 1 czerwoną normalnie rozpuścić i pozostawić do stężenia.
2 galaretki zielone rozpuścić razem z żelatyną w 2 szkl wody.
jogurty ubić z cukrem pudrem, następnie powoli dodawać tężejącą galaretkę z żelatyną a następnie śmietankę śnieżkę - zmiksować i wylać na ciasto. na wierzch wyłożyć pokrojoną galaretkę czerwona i zieloną w kostkę, lekko wciskając w masę jogurtową.
na wierzch rozkruszyć wierzch ciasta.
odstawić do stężenia.
Porady
wiele wersji widziałam z bitą śmietaną, ale ja wolę lżejsze.
Komentarze