Leśny deser

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Upalny letni dzień, las i krzaczki borówek uginające się pod ciężarem owoców... A jak borówki to musi być tez jakiś borówkowy deser. Najlepiej na zimno, by odrobinę się ochłodzić.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - borówki: 70 gramów
    - cukier puder (ilość cukru dodajemy wg własnego uznania,): 1 łyżka
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - serek mascarpone: 270 gramów
    - napar z herbaty o smaku owoców leśnych: 100 mililitrów
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - podłużne biszkopty: 8 sztuk
    - masło: 75 gramów
    - borówki do dekoracji: 10 gramów
    - małe gałązki mięty do dekoracji: 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leśny deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki lekko rozgniatamy widelcem i słodzimy wg uznania cukrem pudrem. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżeczkach ciepłej wody i dodajemy do owoców. W ten sposób powstanie nam borówkowa galaretka. Przestudzoną galaretkę wraz z owocami wlewamy na dno 4 filiżanek wyłożonych folią aluminiową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie napar z herbaty miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody i dodajemy do masy serowej, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na stężałą galaretkę borówkową i filiżanki ponownie odstawiamy do lodówki do stężenia. Masło roztapiamy, mieszamy z pokruszonymi biszkoptami i wykładamy na masę serową. Filiżanki zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Przed podaniem deser wykładamy z filiżanek na talerzyki, dekorujemy listkami mięty i pozostałymi borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować