ser twarogowy chudy 0,75 kg
ser twarogowy tłusty 0,75 kg
ugotowane ziemniaki 1,2 kg
mąka 0,5 kg
mąka ziemniaczana 50 g
bułka tarta do polania na wierzch
masło 150 g
sól
jajka 3 szt
cukier 20 g
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce, dodać jajka, mąkę część mąki zostawić do obtoczenia. Dodać też mąkę ziemniaczaną, cukier, sól dobrze wymieszać.
2.Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić w skośne kluski.
Kluski wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i krótko gotować.
3.Bułkę zrumienić na patelni, dodać masło stopić, polać leniwe kluski na talerzu.
Komentarze