DROŻDŻÓWKA LENIWA

4.49 (192 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo łatwe ciasto i rozpływa się w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    4 jajka
    3/4 szkl. mleka
    3/4szkl. oleju
    4 szkl. mąki
    sól
    aromat waniliowy
    0,5 kg śliwek lub innych owoców
    Kruszonka:
    0,5 margaryny „Kasia”
    0,5 szkl.cukru
    1 szkl. mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka leniwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże i posypać je 3/4szkl. cukru i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Następnie wlać mleko i olej. Przez sitko dosypać 2 szkl. mąki. Nie mieszać składników, odstawić miskę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie dosypać 2 szkl. przesianej mąki i szczyptę soli oraz aromat. Dopiero teraz wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch poukładać owoce. Z chłodnej margaryny, cukru i mąki uszykować kruszonkę i posypać na drożdżówkę. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 175 stopni i piec 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować