Leniwa kapusta

4.5 (159 ocen)

To doskonały przepis mojej mamy na wykorzystanie kapusty z warzywnego bulionu.

Składniki:

  • 1 główka niedużej białej kapusty
    1 marchewka
    1-2 buraki
    1,5-2 l bulionu warzywnego
    zalewa z kiszonych ogórków
    2-3 ząbków czosnku
    majeranek
    liść laurowy
    kminek
    pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Leniwa kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapusta rozkroić na pół, zalać bulionem warzywnym, dodać majeranek i liść laurowy. Ugotować. Gotową kapustę ostudzić.
  • 2. Buraki i marchewkę ugotować lub upiec. Pokroić w talarki i dodać do jednej połowy kapusty. Zalać zalewą z kiszonych ogórków. Drugą połowę kapusty również zalać zalewą z kiszonych ogórków. Odstawić na noc.
  • 3. Gotową kapustę wyłożyć na talerz, wcześniej pokroić. Posypać kminkiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Doprawić pieprzem i polać olejem rzepakowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować