Lemoniada cytrynowo-limonkowa z miętą

4.49 (170 ocen)

Dzieci ją bardzo lubią.

Składniki:

  • 2 duże cytryny
    1 limonka
    7 łyżek cukru
    woda przegotowana letnia ok. 1,5 do 2 litry
    mięta świeża kilka listków
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Lemoniada

Lemoniada cytrynowo-limonkowa z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny i limonkę sparzamy wrzatkiem - wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, czekamy z 1,5 minuty i wylewamy wodę. Sparzone owoce wycieramy do sucha.
  • 2. Do dzbanka wsypujemy cukier, zalewamy przegotowaną letnią wodą i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  • 3. Cytrynę i limonke obieramy nożem, tak by ze skórki powstała jak najdłuższa serpentyna. Skórki owoców wrzucamy do dzbanka z wodą i cukrem.
  • 4. Z cytryn i limonki wyciskamy sok, który wlewamy do dzbanka z wodą i cukrem, mieszamy. Dorzucamy listki miety i odstawiamy.
  • 5. Chłodzimy lub podajemy z kostkami lodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Mięta Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować