Wiśnianka z lanymi kluseczkami

0 (0 ocen)

Wiśnianka to jedyna zupa owocowa jaką jadłam w dzieciństwie. Prosta, jedynie z cukrem i zabielana śmietaną. Jadłam ją ze zwykłym, białym chlebem... Moją wersję wzbogaciłam o lane kluseczki, ale również sprawdziłby się tutaj zwykły makaron.

Składniki:

  • 500 g wiśni
    1 1/2 l wody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3-4 goździki
    3 łyżki cukru
    1/4 szklanki śmietanki 30%

    LANE KLUSECZKI:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa Desery Lane kluski

Wiśnianka z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować lane kluseczki umieszczając wszystkie składniki na ciasto w miseczce. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. Ciasto powinno być kleiste. Przetrzeć przez odpowiednie sito nad gotującą się i posoloną wodą. Zagotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
  • 2. Wiśnie wydrylowane lub nie zalać w garnku wodą, dodać cynamon i goździki. Gotować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Na końcu posłodzić cukrem do smaku i zabielić śmietanką. Podawać razem z kluseczkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować