PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Leczo z cukiniihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/29/dd01901118fbba0ae9d4b5a928d8a7d4789bb424.jpeg30722304http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/leczo-z-cukinii
- 1 kg młodej cukinii
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 250 g kiełbasy śląskiej
- 0,5 kg pieczarek
- 1 op. pomidorów w puszce
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, ostra papryka, przyprawa uniwersalna, majeranek
Sposób przygotowania przepisu:
Leczo z cukinii
1.
Cukinię myjemy i kroimy w całkiem sporą kostkę (wraz ze skórką) i wrzucamy do sporego garnka. Obraną marchew trzemy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do cukinii. Cebulę siekamy w półplasterki o również dodajemy do warzyw wraz z zielem angielskim. Wszystko solimy, dodajemy olej i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
2.
W międzyczasie oczyszczamy z pestek papryki i kroimy je w paski. Wrzucamy ją podczas duszenia. Następnie oczyszczone pieczarki kroimy w plastry i dusimy na suchej patelni, aby wydostały się z nich sok, który potem odlewamy i pieczarki można delikatnie posolić. Tak przygotowane pieczarki można dodać do cukinii. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę lub plasterki i podsmażamy.
3.
Jeśli duszące się warzywa są już miękkie i chrupiące, dodajemy pieczarki oraz kiełbasę. Mieszamy wszystko i dodajemy pomidory w puszce. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, papryką, odrobiną przyprawy uniwersalnej i majerankiem. Aby potrawa nabrała głębszego koloru, można dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Porady
Idealnie smakuje zarówno z pieczywem, jak i ryżem. Zamiast kiełbasy można spr
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze