Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i kroimy w całkiem sporą kostkę (wraz ze skórką) i wrzucamy do sporego garnka. Obraną marchew trzemy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do cukinii. Cebulę siekamy w półplasterki o również dodajemy do warzyw wraz z zielem angielskim. Wszystko solimy, dodajemy olej i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
2.W międzyczasie oczyszczamy z pestek papryki i kroimy je w paski. Wrzucamy ją podczas duszenia. Następnie oczyszczone pieczarki kroimy w plastry i dusimy na suchej patelni, aby wydostały się z nich sok, który potem odlewamy i pieczarki można delikatnie posolić. Tak przygotowane pieczarki można dodać do cukinii. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę lub plasterki i podsmażamy.
3.Jeśli duszące się warzywa są już miękkie i chrupiące, dodajemy pieczarki oraz kiełbasę. Mieszamy wszystko i dodajemy pomidory w puszce. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, papryką, odrobiną przyprawy uniwersalnej i majerankiem. Aby potrawa nabrała głębszego koloru, można dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Porady
Idealnie smakuje zarówno z pieczywem, jak i ryżem. Zamiast kiełbasy można spr
Komentarze