Zapiekana rybka w sosie śmietanowym z pieczarkami i serem.
35 min
Składniki:
-750 g mrożonej ryby (mintaj, panga lub dorsz)
-pół cytryny
-kubek słodkiej śmietany 18%
-przyprawa do ryb
-1 kg pieczarek
-pół kostki sera
-cebula
-3 łyżki masła
-mąka
-sól, pieprz,rozmaryn,czosnek
Zapiekana ryba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę odmrozić i wysuszyć. W międzyczasie oczyścić pieczatki, poktoić w półplasterki i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą na maśle. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła.
2.Osuszone ryby pokroić na mniejsze kawałki, a następnie polać obficie sokiem z cytryny a potem posypać solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie kwałki ryb obtoczyć w mące i smażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Śmietankę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i romarynem.
3.Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, wysypujemy na nią pieczarki, a następnie polewamy wszystko śmietanką. Wierzch posypujemy obficie serem. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez 15-20 min.
Komentarze