Zapiekana ryba

  • wyświetlono: 501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zapiekana rybka w sosie śmietanowym z pieczarkami i serem.

rafalzbrozek
  • 35min

Składniki

-750 g mrożonej ryby (mintaj, panga lub dorsz)
-pół cytryny
-kubek słodkiej śmietany 18%
-przyprawa do ryb
-1 kg pieczarek
-pół kostki sera
-cebula
-3 łyżki masła
-mąka
-sól, pieprz,rozmaryn,czosnek

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekana ryba

  • 1. Rybę odmrozić i wysuszyć. W międzyczasie oczyścić pieczatki, poktoić w półplasterki i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą na maśle. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła.
  • 2. Osuszone ryby pokroić na mniejsze kawałki, a następnie polać obficie sokiem z cytryny a potem posypać solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie kwałki ryb obtoczyć w mące i smażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Śmietankę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i romarynem.
  • 3. Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, wysypujemy na nią pieczarki, a następnie polewamy wszystko śmietanką. Wierzch posypujemy obficie serem. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez 15-20 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybaśmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po grecku

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ryba po grecku

Ryba po grecku to przepyszny posiłek...

Camembert zapiekany

Dodane przez: gabi99

Camembert zapiekany

pyszny ser zapiekany który wylewa...

Zapiekane rogalki

Dodane przez: dorota w

Zapiekane rogaliki

Bardzo dobry przepis na przekąskę...

zapiekane pieczarki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Zapiekane pieczarki

Smaczne zapiekane pieczarki z farszem...

Dodane przez: fafia

Ryba po grecku w szklankach

Ryba po grecku podana w szklankach...

image-1fdumkt

Dodane przez: wiesiołek

1 ryba - 2 smaki

Uwielbiamy ryby, a w takiej postaci...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE