Zapiekana ryba

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zapiekana rybka w sosie śmietanowym z pieczarkami i serem.

  • 35 min

Składniki:

  • -750 g mrożonej ryby (mintaj, panga lub dorsz)
    -pół cytryny
    -kubek słodkiej śmietany 18%
    -przyprawa do ryb
    -1 kg pieczarek
    -pół kostki sera
    -cebula
    -3 łyżki masła
    -mąka
    -sól, pieprz,rozmaryn,czosnek

Zapiekana ryba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę odmrozić i wysuszyć. W międzyczasie oczyścić pieczatki, poktoić w półplasterki i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą na maśle. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła.
  • 2. Osuszone ryby pokroić na mniejsze kawałki, a następnie polać obficie sokiem z cytryny a potem posypać solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie kwałki ryb obtoczyć w mące i smażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Śmietankę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i romarynem.
  • 3. Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, wysypujemy na nią pieczarki, a następnie polewamy wszystko śmietanką. Wierzch posypujemy obficie serem. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez 15-20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy