Placek brokułowo-pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ekspresowa placek, jeśli nie mamy czasu bawić się z własnym ciastem kruchym lub półfrancuskim ;)

  • 45 min

Składniki:

  • - opakowanie ciasta francuskiego
    - duży brokuł
    - 500 g pieczarek
    - cebula
    - 2 łyżki masła
    - 4 jajka
    - 4 łyżki śmietany
    - zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek

Placek brokułowo-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plaserki, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy razem na maśle doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem. Ciasto francuskie rozkładamy w formie wcześniej wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nie pieczarki, a następnie brokuły.
  • 2. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku, solą, pieperzem i ziołami. Następnie zalewamy masą placek. Z wierzchu można jeszcze posypać przyprawami, ale nie jest to konieczne. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temeraturze 180 stopni przez około 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy