Leczo - obowiązkowa potrawa letniego sezonu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lato od zawsze kojarzy mi się z leczem. Nie takim jakie znamy z Węgier, tylko z jego polską wersją: z mnóstwem cukinii, z papryką, pomidorami i kiełbasą. Teraz gdy sezon na cukinię jest w pełni, grzechem byłoby nie korzystać z dobrodziejstw natury.

  • 40 min

Składniki:

  • 4-5 sztuk cukinii
    2 czerwone papryki
    2 zielone papryki
    2 żółte papryki
    1 mała papryczka chili
    2-3 cebule
    2 laski kiełbasy (podwawelskiej, zwyczajnej, toruńskiej lub innej)
    5-6 dużych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
    odrobina oliwy
    świeżo zmielony czarny pieprz
    słodka papryka w proszku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo - obowiązkowa potrawa letniego sezonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroimy najpierw wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę znowu na pół. Usuwamy nasiona i ćwiartki cukinii kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli cukinie są młode, to nie musimy ich obierać ze skórki. Wszystkie papryki również kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Laski kiełbasy kroimy wzdłuż na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w plasterki. Cebulę dusimy na odrobinie oliwy, a gdy się zeszkli, wrzucamy ją do dużego garnka. Dodajemy pokrojone cukinie i papryki. Całość podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy do czasu aż warzywa będę półmiękkie. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to je sparzamy i kroimy na kawałki. Natomiast pomidory z puszki wystarczy tylko pokroić. Kiełbasę podsmażamy na patelni. Pomidory i kiełbasę dodajemy do półmiękkich warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Leczo podajemy w pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Potrawa chińska.

To może cię zainteresować