Leczo domowe

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Danie dla miłosników papryki !

  • 30 min

Składniki:

  • 2 papryki czerwone

    2 papryki zielone

    2 papryki żółte

    500 g mortadeli

    400 g pieczarek (muszą być świeże - białe)

    8-10 ogórków konserwowych

    1 duża cebula

    2-3 ziela angielskie

    5 ziarenek pieprzu

    2 liście laurowe

    1 łyzka koncentratu pomidorowego

    1 łyżka ketchupu pikantnego

    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i tniemy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy w grubsze plasterki, solimy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu na rozgrzanej patelni.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy na szklisto. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy około 5-10 minut.
  • 4. Następnie do papryki dodajemy podsmażone pieczarki, pokrojoną w kostkę mortadelę, koncentrat, ketchup oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
  • 5. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą.
  • 6. Leczo najlepsze jest dnia następnego po przygotowaniu. Można również leczo powkładać do słoików i zapasteryzować. Wówczas tak przygotowane leczo można przechowywać w lodówce nawet 2-3 miesiące.
  • 7. Dla lubiących bardziej pikantne potrawy można dodać 1 łyżeczkę ostrej papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować