1.Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i tniemy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
2.Pieczarki myjemy, kroimy w grubsze plasterki, solimy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu na rozgrzanej patelni.
3.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy na szklisto. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy około 5-10 minut.
4.Następnie do papryki dodajemy podsmażone pieczarki, pokrojoną w kostkę mortadelę, koncentrat, ketchup oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
5.Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą.
6.Leczo najlepsze jest dnia następnego po przygotowaniu. Można również leczo powkładać do słoików i zapasteryzować. Wówczas tak przygotowane leczo można przechowywać w lodówce nawet 2-3 miesiące.
7.Dla lubiących bardziej pikantne potrawy można dodać 1 łyżeczkę ostrej papryki.
Komentarze