• 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne na letni obiad. Składniki są o tej porze roku dostępne niemal w każdym sklepie, a przede wszystkim w ogródku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
    1/2 kg pieczarek
    5 marchewek
    1/2 kg mięsa mielonego
    2 duże pomidory
    1 cukinia
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    bazylia
    oregano
    1 butelka (900ml) passaty pomidorowej
    słodka i ostra papryka w proszku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim garnku rozgrzewamy olej.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na oleju.
  • 3. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli.
  • 4. Marchew obieramy i myjemy. Kroimy w plastry. Dodajemy do garnka.
  • 5. Mięso mielone podsmażamy na patelni i dodajemy do garnka.
  • 6. Cukinię myjemy, ewentualnie obieramy ze skórki. Usuwamy nasiona. Kroimy i dodajemy do garnka.
  • 7. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, myjemy, kroimy w drobne plasterki dodajemy do lecza.
  • 8. Pomidory nacinamy, parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy i dodajemy do lecza.
  • 9. Dodajemy passatę pomidorową i dusimy do miękkości.
  • 10. Doprawiamy do smaku.

Porady

Zamiast mięsa mielonego można użyć pokrojonej w plasterki i przesmażonej na oleju kiełbasy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować