Łazanki z kapustą

0 (0 ocen)

Troszkę zapomniane, ale bardzo smaczne danie obiadowe :)

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
    20 dag pieczarek
    3 cebule
    2 marchewki
    6 łyżek oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    woda
    makaron łazanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Łazanki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję w paski szerokości około 2 cm. Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku i hartuję zimną wodą. Kapustę kiszoną najpierw płuczę, potem drobno kroję, marchew myję i ścieram na tarce. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do cebuli i duszę przez kilka minut. Następnie dodaję poszatkowaną kapustę i marchew, podlewam przegotowaną wodą i dusze wszystko razem przez co najmniej 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaje ugotowany makaron, mieszam wszystko razem i podaję na gorąco.

Porady

Danie najlepiej smakuje z łazankami wykonanymi własnoręcznie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Makaron Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować