Jakże smaczne lecz zapomniane przeze mnie łazanki. Danie proste, tanie i szybkie. Dziękuje osobą , które mi przypomniały o tym daniu !!
Składniki:
250 g makaronu łazanki
1 kg kapusty kiszonej z koperkiem
1 kiełbasa np. śląska czy podwawelska
3 średnie cebule
1 łyżka masła
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 i 1/2 łyżeczki kminku
sól pieprz
Łazanki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze.
2.Do garnka dodajemy kapustę kminek, 2 ziela angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie odcedzamy kapustę, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 25 minut
3.Na patelni roztapiamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy na rozgrzane masło i szklimy. Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Przesmażamy ok 7 minut
4.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy bądź oleju
5.Do kapusty dodajemy cebulę z kiełbasą, oraz koncentrat i mieszamy. Dodajmey makaron i ponownie bardzo delikatnie mieszamy
Komentarze